preskoči na sadržaj

Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica

COO Velika Gorica - Zagrebačka 90

OBRAZOVNI PROGRAMI  ŠKOLA

Upis učenika u školu uvjetovan je socijalnim indikacijama i teškoćama  zbog kojih učenici ne mogu funkcionirati u redovitom školskom sustavu. Uz primarne intelektualne teškoće kod svih učenika je prisutno više drugih teškoća. Najčešće su: poteškoće u govoru i glasu, tjelesna oštećenja, Sy Down, epy, neurotski razvoj, dysfunctio CNS-a, hyperkinetski sy., emocionalni poremećaji u ponašanju, odgojno-obrazovna zapuštenost, mješoviti poremećaji u razvoju i drugo.

Osnovnoškolskim programom obuhvaćeni su učenici sa lakim i umjerenim intelektualnim teškoćama.

Nastava se odvija kroz:

  • Posebni program za djecu s lakim intelektualnim teškoćama, osnovna škola: rad se odvija u 8 razrednih odjeljenja od I do VIII. razreda
  • Posebni program za djecu i mlade sa umjerenim intelektualnim teškoćama, osnovna škola: rad se odvija u 8 odgojno-obrazovnih skupina, 5 u Zagrebačkoj ( 8-14 god.) i 3 u  Dislociranoj jedinici Kolodvorska (14.-21.god.)

Stručni odgojno-obrazovni rad odvija se u dva turnusa kroz 5-dnevni radni tjedan.

Na lokaciji Kolodvorska nastavni proces se odvija u jutarnjoj smjeni.

U okviru programa odgoja i obrazovanja provode se programski  i organizacijski oblici djelovanja predviđeni za škole,  program  “Eko – škole” i  “Učeničke zadruge“.

Planski, vezano uz godišnja doba i prigodne datume i događanja, odvija se program izvanučionične i terenske nastave

Educirani stručnjaci koji čine Mobilni stručni tim Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica pružaju stručnu pomoć i podršku na području Velike Gorice u 4 osnovne škole svim sudionicima u školovanju učenika s teškoćama  integriranim u redovne osnovne škole.

 

ODGOJ I PSIHOSOCIJALNA REHABILITACIJA

  • Program socijalne kompetencije - za korisnike na stupnju lakših intelektualnih teškoća od 7 do 16 godina

Program rada odgoja i psihosocijalne rehabilitacije je usklađen s nastavnim planom i programom, a prilagođen je sposobnostima, interesima i potrebama djece. Ima za cilj stimulaciju i razvoj finih motoričkih, perceptivnih i spoznajnih sposobnosti, stjecanje samostalnosti u aktivnostima svakodnevnog života (prehrana, odijevanje, osobna higijena i zaštita zdravlja). Program socijalne kompetencije obuhvača praktično – osobnu, spoznajno – društvenu, interesno kreativnu i emocionalno socijalnu kompetenciju.

  • Okvirni program rada odgoja i psihosocijalne rehabilitacije za korisnike na stupnju umjerenih i težih intelektualnih teškoća od 7 do 21 godine

Program obuhvača područja praktično - osobne, interesno - kreativne i emocionalno - socijalne kompetencije. Podijeljeni u kompetencije programski zadaci ne provode se izoliranim uvježbavanjem već čine cjelovitost i uklapaju se u svladavanje situacija svakodnevnog života. Sadržaji iz područja spoznajno - društvene kompetencije provode se u okviru područja navedenih kompetencija te predstavlja nadopunu obrazovnog dijela rada nastave.

 

INDIVIDUALNI PROGRAMI

Raznolikost i učestalost popratnih teškoća uvjetuju i rad po individualnim programima. Na početku školske godine za svakog se korisnika timski izrađuje plan i program individualnog rada na područjima koja zahtijevaju takav pristup. Sa sadržajem programa upoznat je i daje svoju suglasnost nadležni socijalni radnik koji ga i supotpisuje. Evaluacija provedbe programa provodi se dva puta godišnje od strane provodioca programa, roditelja i korisnika.

 

REHABILITACIJSKI PROGRAMI

Rehabilitacijski programi trebaju poboljšati uspješnost korisnika u savladavanju nastavnih programa, programa odgoja i edukacijske rehabilitacije, te socijalizaciju. U rehabilitacijske programe korisnici se uključuju prema potrebi, glede vrste i stupnja poteškoća u razvoju. Nakon dijagnostičkog postupka korisnici se uključuju u logopedske vježbe, fizioterapiju i kineziterapiju kroz individualne i grupne oblike rada. Glazboterapija se ostvaruje kao posebni pedagoško-defektološki postupci.

Senzorna integracija

http://www.kronikevg.com/posjetili-smo-novi-kabinet-za-senzornu-integraciju-centra-za-odgoj-i-obrazovanje-velika-gorica

http://www.cityportal.hr/gorica-dobila-najmoderniji-kabinet-za-senzornu-integraciju-djece

http://www.kronikevg.com/posjetili-smo-novi-kabinet-za-senzornu-integraciju-centra-za-odgoj-i-obrazovanje-velika-gorica

Galerija:

http://www.centar-odgojiobrazovanje-velikagorica.skole.hr/fotogalerije?show=album&id=17

izložba radova

 

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Prosinac 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 
Korisni linkovi
 
 > Centar - Zagrebačka 90
CMS za škole logo
Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica / Zagrebačka ul. 90, HR-10410 Velika Gorica / czoo-velikagorica.hr / ured@centar-odgojiobrazovanje-velikagorica.skole.hr
preskoči na navigaciju